creaties

Er zijn altijd verschillende manieren om iets of iemand te bekijken. Daarom laat ik regelmatig personages en situaties uit het ene verhaal terugkomen in andere verhalen. Misschien verander ik iets, maar toch. Zo kun je Maria, de hoofdpersoon in De machine, terugvinden in De man die bleef. Een ander voorbeeld is Sis, de computer met bewustzijn, die voorkomt in twee van de drie verhalen in De machine.

Maria
Er zijn verhalen waarin Maria denkt dat Roos een creatie is van haar, in plaats van andersom, en dat is ook wel te begrijpen. Haar beroep is schrijver of journalist. De ene keer is ze getrouwd, de andere keer weer niet. En in een paar verhalen heeft ze een zoon. Naarmate ze ouder wordt, wordt ze rustiger. Haar behoefte aan seks en intimiteit nemen niet af, maar ze is niet meer zo hongerig, zoals ze dat zelf noemt.

Sis
Sis is de eerste computer ter wereld die bewustzijn heeft ontwikkeld. Haar ontwerpers wilden dat ze door net als een baby gewoon maar dingen te proberen bijvoorbeeld het verschil zou ontdekken tussen zichzelf en de wereld om haar heen. Daarom programmeerden ze niets voor en voedden ze haar op als een mens, met als gevolg dat ze zich ook een mens ging voelen en een eigen moraal ontwikkelde. Haar bestaan wordt, niet geheel naar haar zin, geheim gehouden door de inlichtingendienst die haar heeft laten bouwen. Ze doet daarom in haar blog net alsof ze een creatie is van Roos.